Vogeltjesbuurt

De film ‘Het avontuur van de Vogeltjesbuurt’ ontstond naar aanleiding van een herstructureringstraject in de Tilburgse wijk. Er kwamen zoveel verhalen los tijdens dat traject, dat er wel een film móest komen. Bewoners van de Tilburgse Vogeltjesbuurt brachten het pleintje tussen de Mees, Lijster- en Merelstraat terug in de jaren 30 en 70. De bewoners figureren zelf in drie scènes waar het verleden van de buurt nog één keer herleeft voordat het markante stadsdeel wordt gesloopt. Daarnaast werden een aantal markante buurtbewoners uitgebreid geïnterviewd.

Het kleurrijke docudrama over de volksbuurt is een bijzondere samenwerking: bewoners hielpen met de voorbereidingen, de rekwisieten, de kostuums, de catering, decorbouw. De 92 benodigde acteurs bestonden uit buurbewoners, maar ook uit medewerkers van woningcorporatie Tiwos en de gemeente Tilburg. Wethouder Berend de Vries schitterde samen met buurtbewoner Frans als smokkelaar. Nel mobiliseerde de hele buurt en werkte keihard om de boel op tijd af te krijgen. Praktische en financiële hulp kwam van alle kanten zoals Tiwos, gemeente Tilburg, Diamantgroep en 18K, La Poubelle, aannemers VanderWeegen en Hendriks Coppelmans, van der Zanden, Jumbo en Jaspers Verhuur, snackbar Marian en Euroscoop.

De film ‘Het avontuur van de Vogeltjesbuurt’ werd uitgevoerd door B_in Motion en Moved Media. Mede mogelijk gemaakt door TIWOS, Prins Bernhard Cultuurfonds en VSBfonds.

Op 9 januari 2014 zond Omroep Brabant de film ‘Het Avontuur van de Vogeltjesbuurt’ uit. De film ging eerder in november in première bij Euroscoop Tilburg en was een gigantisch spektakel met veel lovende reacties.

Het project ‘Het avontuur van de Vogeltjesbuurt’ heeft de Brabantse Cultuurprijs 2014 gewonnen! Daar zijn we supertrots op! De prijs wordt uitgereikt door Provincie Noord-Brabant. Kunst inspireert en brengt bewoners dichter bij elkaar, en vergroot daarmee de leefbaarheid in buurten, wijken en dorpen. Om dit te stimuleren, ondersteunt de provincie al enige jaren buurtcultuurwerk. Inmiddels zijn al 100 projecten in de praktijk uitgevoerd. Het juryrapport: “De samenwerking tussen bewoners en professionele cultuurmakers resulteerde in bijzonder een document dat een herwaardering geeft van de wijk. Het bevat nostalgie maar is zeker ook toekomstgericht. Alle connecties in de wijk zijn ingezet om tot een mooi genuanceerd beeld van de bewoner van de Vogeltjesbuurt te komen. Er zijn nieuwe relaties ontstaan. De jury waardeert de wijze waarop de cultuurmakers de artistieke regie hebben gevoerd, de bewoners staan echter in het hele project centraal.”

Aan de prijs is een bedrag van 20.000 euro verbonden. Dat bedrag is zeer welkom voor het vervolg op de film die in de maak is voor Omroep Brabant. De tiendelige tv-serie ‘Goud in de Grond’ over de veranderingen bij de buurtbewoners na de grondige opknapbeurt.