Opening Koning Willem-Alexanderbrug

Tijdens de Nassaudag Breda werd de Koning Willem-Alexanderbrug officieel geopend door burgemeester Van der Velden. De naam van de nieuwe brug verwijst naar het rijke Nassauverleden van Breda. De brug vervangt de Trambrug en zal de nieuwe waterpoort van Breda gaan vormen. Na ruim veertig jaar is de Bredase binnenstad weer bereikbaar voor (grotere) schepen. De nieuwe brug geeft een impuls aan het watertoerisme en is daarmee van economische betekenis voor de binnenstad. Daarnaast zorgt het landportaal van de brug, dat in de toekomst zal worden geopend, voor een verbinding met het centrum. De transformatie van de haven naar een bruisend waterplein is dan compleet. Niet alleen de gemeente Breda maar ook ‘Europa’ ziet de toegevoegde waarde van de Koning Willem-Alexanderbrug en heeft bijna de helft van de kosten voor haar rekening genomen. Ook het nabijgelegen Havenkwartier (Belcrumhaven e.o.) wordt gelijktijdig met financiering vanuit Europa ontwikkeld. Met deze bijdragen draagt Europa substantieel bij aan de stadsvernieuwing op en rondom het ‘eiland’ van de voormalige industriehaven.

BLIKsum verzorgde de feestelijke opening van de brug. Historische schepen voeren onder de brug door de Bredase haven binnen, terwijl ze werden geleid door de Drijvende Diva en haar waterlakeien. Drijvend in een enorme baljurk zong sopraan Laura Stavinoha de aria ‘Fairest Isle’ van Purcell. Stadsbeiaardier Paul Maassen begeleidde haar live op de beiaard in de Toren. Het Klokkenluidersgilde Breda luidde de Nassaudag in met de Breda Nassauklok, de grootste klok in de Bredase Toren. Deze klok van 3500 kg uit 1695 is vernoemd naar zijn schenker, Koning-Stadhouder Willem III van Nassau.

De Drijvende Diva is een korte, theatrale muziekuitvoering op het water van Victorine Pasman (concept en kostuumontwerp) en Laura Stavinoha (sopraan).

  • Nassaudag 2014 1 1024x684
  • Nassaudag 2014 10 1024x682
  • Nassaudag 2014 18 1024x682
  • Nassaudag 2014 20 1024x682
  • Nassaudag 2014 26 1024x684