Nassaudag 2017
In 2017 herdacht Breda de Vrede van Breda, op 31 juli 1667 in Breda geratificeerd. Driehonderdvijftig jaar geleden werd Breda uitgekozen als plaats voor de onderhandelingen die een einde moesten maken aan de twee jaar eerder uitgebroken zeeoorlog met Engeland, de Tweede Engelse Zeeoorlog. Amalia van Solms (de weduwe van Frederik Hendrik, zoon van Willem van Oranje) had toestemming gegeven het Kasteel van Breda als plek voor de onderhandelingen te gebruiken. Voor even was de stad niet alleen een stad van bierbrouwers, lakenhandelaren en soldaten, maar het decor waartegen belangrijke internationale politiek beslist werd. Het inwonersaantal verdubbelde gedurende de maanden van de onderhandelingen. In een tijd van economische achteruitgang betekende dat plotseling voorspoed. Voor de Bredase bevolking was het een tijd waarin de stad gevuld was met spektakel en roering. Tijdens de Nassaudag stond het bol van lust en last, liefde, genegenheid en hoofse manieren tegen de achtergrond van een periode waarin Breda even de belangrijkste plek in Europa was.
Ter voorbereiding op de Nassaudag 2017 deden ruim driehonderd kinderen van verschillende basisscholen mee aan de Poem Express. De Poem Express is een internationaal kunst- en poëzieproject voor kinderen, waarbij kinderen een gedicht schrijven en daar een tekening bij maken. Dit samen wordt een gedichtenposter. Kinderen uit groep 5 en 6 van De Burchtgaarde, Laurentius en NBS Burgst maakten lieflijke posters die tijdens de Nassaudag geëxposeerd worden in de Grote Kerk. Kiki de Graaf, Sarah van Beek en Myrthe Belt wonnen met hun poster de Poem Award 2017.
In de Grote Kerk was er een thé dansant met kleine gebakjes, zoete broodjes, mooie sandwiches en adellijke lekkernijen. Kruideninfusies lieten je proeven hoe lust en liefde in de tijd van de Nassaus werden opgewekt. Dansgroep Passi liet zien hoe ze dansten in de Middeleeuwen. Hier waande het publiek zich in een ware tuin der lusten.