Nassaudag 2016
De Nassaudag 2016 was er een om op te vreten: het thema ‘Proef het Verleden’ zorgde ervoor dat de smakelijkste verhalen verteld werden. In de Grote Kerk werd het grootse feestbanket van Willem van Oranje druk bezocht. Honderden bezoekers smulden van het buffet dat Ralph Geerts (Ravanello – Food & Concepts) had klaargemaakt. Op verschillende Nassau-locaties herdacht Breda dat de Nassaus tussen 1403 en 1568 in Breda woonden.
Onder grote belangstelling opende Marianne de Bie, wethouder van Cultuur, samen met Willem van Oranje en Anna van Egmont het feestbanket. In 1553 liet onze Vader des Vaderlands zélf ook een feestbanket aanrichten, ter ere van de doop van zijn eerste kind. Het publiek smulde van o.a. rivierkreeft, gerookte ganzenborst, varken aan het spit, erwtenpuree en vorstelijke taarten. In samenwerking met Stichting Nieuwkomers en Vluchtelingenwerk Brabant Centraal bereidden nieuwkomers en vluchtelingen uit Syrië de koek voor bij de koffie. Dat deden ze met Oosterse specerijen die in de zestiende-eeuwse aristocratische keuken veel gebruikt werden.
In het Blokhuis op het Kasteel van Breda kon men bekijken hoe de eettafel van Willem eruit gezien moet hebben. Ernaast was een prachtige opstelling gemaakt met het materiaal van het archeologisch onderzoek naar de stortkoker uit de zestiende eeuw. Aan de hand van de grote hoeveelheid dierlijk botmateriaal kon nauwkeurig bepaald worden wat de aristocratie at. In het Valkenbergpark speelden kinderen talloze spelletjes.
Bouvigne stond in het teken van de jacht: wie wilde leren jagen als een edelman kon inspiratie opdoen in het koetshuis en in de tuinen. Er waren valkeniers, jachthoornblazers en een tentoonstelling met jachtinstrumenten en jachttaferelen. Kinderen maakten samen met de Legendejagers hun eigen pijl en boog en leerden sporen herkennen.