Cultuurnacht Breda
Breda heeft op cultureel gebied veel te bieden; muziek, theater, musea, festivals. Om het rijke culturele aanbod van de stad in één klap te presenteren, nam BLIKsum in 2008 het initiatief voor een cultuurnacht. Eind januari 2009 vond de eerste editie van de Cultuurnacht Breda plaats. Musea, galeries, podia en overige kunst- en cultuurinstellingen zetten hun deuren wijd open met speciale activiteiten. Gezamenlijk wekten zij Breda tot diep in de nacht tot leven en zorgden voor een sprankelend en aantrekkelijk programma. Breda werd op de kaart gezet als een stad waar heel wat te beleven valt op cultureel gebied.
De Cultuurnacht Breda ontwikkelde zich tot een jaarlijks terugkerend cultureel hoogtepunt, dat alleen maar kon bloeien door de wil om gezamenlijk een laagdrempelig maar kwalitatief hoogwaardig evenement te organiseren. In vijf jaar tijd groeide de Cultuurnacht uit tot een sterk merk met een breed en enthousiast publiek.
Van 2010 tot en met 2013 was Rabobank Breda hoofdsponsor. De Bredase Cultuurprijzen werden tijdens de Cultuurnacht uitgereikt. Rabobank Breda, Stichting BoArte en de Gemeente Breda reikten samen drie prijzen uit: de ‘Rabobank Cultuurprijs’ voor een maatschappelijke prestatie op cultureel gebied, de ‘BoArte Aanmoedingsprijs’ voor nieuw talent en de ‘Gemeente Breda Oeuvreprijs’ voor het gehele (buitengewone) werk van een Bredase kunstenaar. Genomineerden en winnaars toonden tijdens de Cultuurnacht hun werk op verschillende deelnemende locaties in de stad.
BLIKsum was tot en met 2013 het overkoepelend orgaan, coördineerde de Cultuurnacht, hield toezicht op de programmering, verzorgde de marketing en publiciteit en organiseerde de (voor)verkoop. Vanaf 2014 is de organisatie overgedragen aan de gezamenlijke culturele instellingen en wordt de Cultuurnacht via Stichting Breda Cultureel worden georganiseerd.